ARGE ve Inovasyon Gelişim Atölyesi, ARGE, inovasyon, ürün ve hizmet geliştirme bölümünde çalışanlara yönelik hazırlanan uygulama ağırlıklı bir eğitim programdır. ARGE ve Inovasyon Gelişim Atölyesinde aşağıdaki konularda kendinizi geliştirebilirsiniz. Her atölye çalışmasının içeriği katılımcılardan gelen ön kayıt formundaki talepler doğrultusunda son halini alır. Atölye çalışmalarında yer alan temel konulara ilave olarak, katılımcı bazında özelleştirmeler yapılır. Atölye çalışmaları öncesinde kişisel testler ve atölye kapsamında yer alan konularda sahip olunması gereken temel yetkinliklerin ölçümü yapılır. Yapılan özelleştirmeler sonucunda her atölye çalışması benzersiz hale gelir. Atölye çalışmaları yaklaşımını öğrenmek için burayı tıklayın
Ürün ve hizmetlerinizi müşterilerinizin ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirmeniz gerekir. Bu işi rakiplerinizi kopyalayarak yapıyorsanız, bir kaç yıl geriden geliyorsunuz demektir. Onların açtığı yolda yürümek güvenli olabilir. Bu yaklaşımı tercih ediyorsanız, asıl pazar payını ve yüksek kazancı onlara bırakıyorsunuz demektir.
ARGE ve Inovasyon Gelişim Atölyesi eğitimleri sistem mühendisliği yaklaşımı ile başlar. Sistem mühendisliği kavramı bir çok teknolojik yeniliğin doğduğu yer olan uzay, havacılık ve savunma sanayii içerisinde 50-60 yıl önce ortaya çıkmıştır.Günümüzde üretilen tüm ürünler bir sistemin parçasıdır. Bir ürünü geliştirmeden veya yeni bir ürün tasarımı yapmadan önce sistem mühendisliği bakışını öğrenmeniz ve uygulamanız gerekir.
Sistem Mühendisliği Eğitimi
Mühendis: Bir ihtiyaca ya da probleme yönelik olarak, belirlenmiş bir amaç doğrultusunda; sınırlamaları dikkate alarak teknik çözümler üreten kişilere mühendis denir. Sistem: Belirli bir amaca yönelik olarak, birbirlerine bağımlı ve birlikte çalışan parçalar bütününe sistem denir. Görüldüğü gibi, sistem yalnızca birbirine bağlı parçalar topluluğu değil, aynı zamanda birlikte çalışabilen parçalar topluluğudur. Bir sistemin başarı ölçülerinden birisi de işte bu birlikte çalışabilme düzeyidir.
Sistem Mühendisliği, farklı mühendislik disiplinleri tarafından üretilen nesnelerden oluşan sistemlerle ilgilenir ve bu yaklaşım modeli ile diğer mühendislik disiplinlerinden ayrılır. Parçalardan bağımsız olarak, bütünün tasarımı ve uygulamaları konusunda çalışır. Probleme bütünlük içinde yaklaşır, olası tüm farklı görüşleri, değişkenleri ve ilişkili olabilecek sosyal ve teknik yönleri hesaba katarak sorunlara çözümler üretir.
Sistem Mühendisliği, paydaşların ihtiyaç ve hedeflerini anlamayı; anladıkları ile bütüncül ve ürün ömür devri boyunca etkin bir sistem çözümü sunmayı hedefler. Bu sistem çözümü, gereksinimleri karşıladığı gibi paydaşların yaklaşımlarına göre optimize edilmiş bir etkinliğe sahip olmalıdır.
Kalıcı bir çözüm üretmek için sistemin parçaları arasındaki ilişkileri anlamamız gerekir. Problemlere yaklaşım yöntemimiz, sorun çözme kapasitemizi belirler. Sistem mühendisliği, karmaşık sistemlerin ya da bu sistemleri oluşturan alt sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını, zaman ve maliyet kısıtlarını da göz önünde bulundurarak, gerçekleştirmek amacını taşır.
Sistem mühendisliği günümüzde karmaşık sistemlerin çözümüne olanak tanır. Örneğin uzay, hava araçlarının ve robotik, mekatronik sistemlerin geliştirilmesi ve üretiminde bu yaklaşım kullanılır.
ARGE ve Inovasyon Gelişim Atölyesi eğitimlerinin bu bölümünü tamamladığınızda, çalıştığınız konulara sistem mühendisliği bakış açısı ile yaklaşmayı öğrenirsiniz.
ARGE ve Inovasyon Gelişim Atölyesinin ikinci eğitim konusu ürün ve hizmet geliştirmedir. Bu eğitim çalışmalarından ürün ve hizmetlerinizin yaşam döngülerini öğrenir, geliştirir ve bunları yönetmeyi öğrenirsiniz.
Ürün ve Hizmet Geliştirme Eğitimi
Doğal yaşamda olduğu gibi iş dünyasında da her hizmet ve ürünün bir yaşam döngüsü vardır. Ürettiğiniz mevcut ürün ve hizmetlerin, yaşam döngüsünün hangi aşamasında bulunduğunu belirlemek arge ve inovasyon süreçlerinin başlangıç noktasını oluşturur.
Her ürün ve hizmetin bir yaşam döngüsü vardır. Mevcut ürün ve hizmetlerinize bu çerçeveden bakmanız ve onlar ölmeye başlamadan yenilikleri devreye almanız gerekir. Bazı ürün ve hizmetlerde gerileme dönemini uzatmak için ilave özellikler eklenerek ürün genişletme çalışmaları yapılmaktadır. Otomotiv dünyasında buna "Facelift" denir. Bu sayede mümkün olduğunca ömür uzatılmaya çalışılır.
Grafikte yer alan siyah çizgi maliyetlerinizi gösterir. Sizinde kolayca anlayacağınız gibi her aşamada belirli düzeyde de olsa maliyet söz konusudur.
Yapılan inovasyonların müşteriler tarafından benimsenmesi ve satın alınmaya başlanması (giriş ve büyüme dönemi) en zorlu geçen zaman dilimidir.
Yeni ürün ve hizmet geliştirme çalışmalarında ise arge, inovasyon, tasarım ve imalat süreçlerinde ise yaşam döngüsünde yapılacak çalışmalar önceden planlanabilir. Atölye uygulama çalışmalarında bu alanda örneklerle pratik uygulamalar yapaılmaktadır.
Teknoloji uzmanlık seviyeniz ne düzeyde?
Rekabet gücünüzü bulunduğunuz teknolojik seviye belirler. Aşağıdaki tanımları önce şirketin bulunduğu düzeyi dikkate alarak değerlendirin. Sonra her bir ürün grubunuza ve ürünlerinize göre bu değerlendirmeyi tekrar yapın.
Şirket olarak baktığınızda dördüncü aşamada olabilirsiniz. Ürün grubu ve ürün bazında baktığınızda ise, bazılarında üçüncü aşamada olabilirsiniz. Atölye uygulama çalışmalarında sizin ürün ve hizmetlerinizin teknolojik gelişim düzeyini birlikte analiz edilmektedir. Uygulama çalışmalarının devamında ise bir sonraki aşamaya nasıl geçiş yapabileceğinizi göreceksiniz.
1. Satış & Pazarlama: Bu düzeydeki şirket veya ürünler bir üretici veya aracıdan temin edilir. Şirketin rekabet gücü satış, dağıtım ağı ve pazarlama yaklaşımından kaynaklanır. İlk geliştirilmesi gereken kabiliyettir. Diğer alanlarda yapılacak gelişmeler için olmazsa olmaz bir düzeydir.
2. Bakım & Onarım: Bu düzeydeki şirket veya ürün, verilen teknik destek ile ön plana çıkar. Özellikle makine imalatı, medikal cihazlar gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketler için önemlidir. Çoğu zaman verilen teknik servisin kalitesi, müşterilerin ürün seçiminde doğrudan etkili olmaktadır. Başkasının ürünlerinin satışını yapan ve teknik servis hizmeti veren şirketler tersine mühendislik çalışması ile bir sonraki adım olan üretime geçebilmektedirler. Birçok sektörde fason imalatın ilk aşaması bu düzeyde oluşmaya başlar.
3. Üretim – SÜRGE: Bu düzeydeki şirket ve ürünler üretim gücü ile rekabet yaratırlar. Bu aşamada üretim kapasitesi, ürün kalitesi ve üretim hızı temel rekabet parametrelerini oluşturur. Bu aşamada rekabet gücünü koruyabilmek için üretim hızı sürekli geliştirilmelidir. Üretim süresinin kısalması aynı zamanda maliyetlerinde azalmasına yardımcı olur. Fason imalat bu aşamada olan firmalarca yapılır. Rekabetin en yoğun yaşandığı aşamadır. Bu aşamada maliyetlerini kontrol altına alamayan veya yönetemeyen şirketler rekabet gücünü kısa sürede kaybeder. Anahtar yaklaşım sürdürülebilir bir gelişme hızını yakalamaktır.
4. Yeni Ürün Geliştirme – ÜRGE: Bu aşamadaki şirketler rakiplerinin ürünlerini taklit ederek ürün gruplarını ve çeşitlerini genişletirler. Bazen bu süreçte rakiplerin henüz sahip olmadığı yeni ürünlerde ortaya çıkabilir. ARGE aşamasına geçme çabaları bu düzeyde başlar. Tersine mühendislik çalışmalarının en yoğun uygulandığı aşamadır. Bu düzeydeki uygulama hızı, bazen lider ARGE firmalarının pazarından pay alınmasını kolaylaştırır. Patentlere dikkat edilmelidir. Anahtar yaklaşım yeni ürün geliştirme hızını arttırmaktır.
5. Teknoloji Geliştirme – ARGE: Bu aşamadaki şirketler kendi alanlarında teknolojik yenilikler yapmaya başlamışlardır. Bazen bu yenilikleri farklı sektörlerden transfer yolu ile gerçekleştirirler. Şirket içerisindeki yaratıcı düşüncenin en çok kullanıldığı dönemdir. Günümüzde teknoloji şirketlerinin (Apple, Nokia, Samsung, HTC gibi) en çok savaştığı düzey burasıdır. Bu aşama belirli bir süre için rakipleriniz karşısında açık üstünlük kurmanıza olanak sağlar. Yaratılan katma değerin en yüksek olduğu seviyedir. Ürün fiyatlarını veya piyasayı şirket yönlendirir. Anahtar yaklaşım alınan patent sayısının ve faydalı model tescilinin (tasarım) arttırılmasıdır.
ARGE ve Inovasyon Gelişim Atölyesi, yaptığınız çalışmaların hızını ve verimliliğini arttıracak olan iş haritaları yaklaşımı ile devam eder. Bu eğitim için 1993 yılından beri tüm çalışmalarımızda kullandığımız MindManger ürününü kullanıyoruz. MindManager bu teknik için kullanılan yazılımlardan birisidir. Sizde araştırdığınızda benzer yazılımları bulabilirsiniz.
Aktifeğitim MindManager İş Haritaları Eğitimi
İşinizde yaratıcı yeni fikirleri hazırlamak, düzenlemek ve haberleşmek için çok daha etkin bir yolu sizde keşfedin. Mindjet Mindmanager ürünleri, çalışma hızınızı ve kapasitenizi artırır. Verimliliğinizi ve konuları kavrama biçiminizi geliştirir, daha rahat karar almanızı sağlar, proje ve çalışma planlarınızda aldığınızı sonuçları belirgin bir biçimde geliştirir. Mindmanager, görsel çalışma teknikleri ile kişisel ve kurumsal çalışma düzeninizi yeni bir boyuta çıkarın.
Siz de dünyada 4,500'den fazla kurum ve 2,5 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmış olan Mindjet® MindManager® ürünleri ile kurumda çalışan herkesin aynı bilgi ve bakış açısını kullanmalarını sağlayın. MindManager, iş haritaları yazılımının sektör lideri olarak, sizin kurumsal bilgilerinizi görsel hale getirmenize ve ortak akıl ile oluşturulan verileri paylaşmanızı olanak sağlar. Sonuçta, daha kolay bir analiz yardımı ile bilgiyi yönetir, süreçlerinizi kısaltır ve uygulamayı kolaylaştırırsınız.
Düşünmenin ve yaratıcılığın yeni yolu
Düşünceleriniz, fikirleriniz, hedef ve seçenekleriniz var. En küçük detayları bile atlamadığınıza nasıl emin olacaksınız? Bütün bunlar görsel düşünme tekniği ile artık çok kolay. MindManager görsel düşünme tekniğinin yazılım uyarlamasıdır. MindManager ile ana konu etrafında beyin fırtınası yapabilir, ilişkileri tanımlayabilir ve bilgiyi rahatlıkla yönetebilirsiniz.
Şirketinizi haritaya yerleştirin
Bir çok organizasyonda verimlilik düşmektedir. Çalışanlar yazılımlar arasında dolaşmaktadır. Bir yazılımdan kesilen bilgiler diğer bir yazılıma eklenmektedir. Kullanılan yazılımılar geleneksel not alma ve çalışma tekniğine uygun düzenlenmiştir. Bunun sonucunda görsel düşünce gelişmemektedir. Proje planlamada ve uygulamada beklenmeyen çelişkiler ortaya çıkmaktadır. Bazı bölümler tek başına çalışmakta ve kurumsal ortak akıl ortaya çıkmamaktadır. Bugün bilgi en önemli rekabet gücüdür. Bu nedenle ortaya çıkarılan ve oluşturulan tüm bilgilerin kurum içinde hızlı bir şekilde paylaşılması gerekir.
Mindjet® MindManager® yardımı ile kaybedilen verimliliği ve gözden kaçan noktaları ortaya çıkarabilirsiniz.
Mindjet MindManager, Kurumsal çözümleri ile;
Kalite, iyileştirme, yalın yönetim ve Six Sigma
Şimdi uygularsanız,
kolay öğrenirsiniz.
Süreçler doğası gereği kolay değişen, karmaşık ve değişim içerir. Kalite düzeyinizi geliştirmek için iş süreçleri kontrol edilmeli, standart hale getirilmelidir.
Mindjet® MindManager® kalite iyileştirme çalışmalarınızı güçlendirir. Bilgiyi ortaya çıkarma, konsolide etme, taşıma, kavrama süreçlerinizi tüm takım üyeleri ile geliştirebilirsiniz. Bu sayede hedeflediğiniz kalite iyileştirme hedeflerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz.
Mindjet MindManager ile;
Sonuçsuz projeler
Neden bazı projeler uygulamaya kolayca konulmasına rağmen bazıları kısır bir döngü içerisinde kalır? Açıkça belirlenmiş bir hedef, amaç planı olmadan projelerin sonuca ulaşması mümkün değildir. Doğru bir proje planlama yazılımı ile yapılan işleri ve karmaşık projeleri basitleştirebilirsiniz. Mindjet MindManager sizin detaylarda kaybolmanızı engeller ve sorumluluklarınızı hatırlatır.
Mindjet MindManager ile;
Mindjet® MindManager® Yazılımı
Atölye Çalışmalarında yazılımın demo versiyonu dağıtılmaktadır.
Yazılımı satın almak isterseniz MindManager 2017 for Windows
yazılımı tek kullanıcı bedeli 349 € + KDV'dir. (Avro)
Yaratıcı Problem Çözme Teknikleri ve TRIZ Eğitimi
Hepimiz gittikçe karmaşık hale gelen iş yaşamımızda, her gün çeşitli boyutta problemle karşı karşıya kalıyoruz. Bir bölümünü hızlı ve kolay bir şekilde çözümlüyoruz. Bir bölümünü çözmek için çaba göstermek yerine erteliyor, görmezden geliyor, bazen de problemle birlikte iç içe yaşıyoruz. Toplum olarak problemle beraber yaşama kültürümüz oldukça gelişmiş durumda.
Yaşadığımız problemlere hızlı, kalıcı ve etkili çözüm üretmek ve kısa bir sürede çözmek, günümüzün başarılı olma yeteneklerinden birisidir. Ortaya çıkan sonuçları çözümlemek yerine, problemin ortaya çıkmasına neden olan sebepleri ortadan kaldırmadığımızda kısır döngülerle uğraşmaktayız.
Problemlerinizi ne kadar erken tanıyıp belirler ve çözümlerseniz, o kadar güçlü ve başarılı olursunuz. Kurum yönetiminde ve iş yaşamında çalışanların bu süreçlerde katılımcı olması büyük önem taşımaktadır. Bilginin her yıl iki kat arttığı bu dönemde, çözüm yolları da o kadar çeşitlenmektedir.
Bir konuya Odaklanmak,
başarının ön koşuludur.
TRIZ Yaklaşımı;
Altshuller patentleri farklı bir şekilde sınıflandırmıştır. Sınıflandırmayı otomotiv, tekstil, makina imalat gibi endüstrileri yerine problem çözme işlemini göz önüne alarak yapmıştır. Aynı problemlerin kırk ana yaratıcı/yenilikçi prensipler kullanılarak çözüldüğünü belirlemiştir. “Eğer mühendisler bu prensipleri daha önceden biliyor olsalardı, çözümlere daha kolay ve kısa zamanda ulaşabileceklerdi.” sonucuna varmıştır.
TRIZ yöntemi kullanılarak, bu güne kadar yaklaşık 2.800.000 patent incelenerek sınıflandırılmış, genel tanımları yapılmış ve 39 mühendislik parametresine indirgenmiştir. Bunun sonucunda yaklaşık 6,400 çözüm noktasına ulaşılmıştır.
Teknik Sorunların Çözüm Seviyeleri
Altshuller, 1960 ve 1970’li yıllarda incelediği patentlerin analizi sonucunda buluşlar için beş seviye belirlemiştir.
Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı gibi mühendislerin karşı karşıya oldukları problemlerin %90'ının çözümü bir yerde çözülmüş olarak mevcuttur. Eğer mühendis ideal çözüme giden yol için kişisel bilgisinden ve tecrübesinden daha üst seviyede bir bilgi ararsa, çözümlerin bir çoğunun şirketinde, endüstrisinde veya diğer bir endüstrideki bilgilerle hali hazırda çözümün olduğunu görecektir.
ARGE ve Inovasyon Gelişim Atölyesi çalışma ve uygulamalarında, TRIZ metodolojisi ile ürün ve hizmetlerinizi nasıl geliştirebileceğinizi ve yaşanan teknik sorunları çözmeye yönelik pratik çözüm uygulamaları yapılacaktır.
ARGE ve Inovasyon Gelişim Atölyesi katılımcıları 6 ay boyunca koçluk yaklaşımı ile ücretsiz desteklenmektedir.
Eğitim Başlangıç Tarihleri
22-25 Ağustos 2022 - 4 Gün
Eğitim Süresi: 4 - Gün
Eğitim Saatleri: 09:30 - 16:00
Eğitim Bedeli: 9.825.-TL + KDV
Şemsettin Akçay
Satış Pazarlama ve Inovasyon Mühendisi
Atölye çalışmalarında öğrendiğiniz bilgileri 12 ay boyunca tümüyle uygular, üzerinize düşen görevleri yerine getirir, gerekli pratik çalışmaları yapar ve buna rağmen bir ilerleme elde edememezseniz, ödediğiniz ücreti tümüyle iade ediyoruz. Bu yaklaşımdan yararlanmak için geri bildirim anketimizi doldurmanız yeterlidir. % 100 memnuniyet garantisi bizim size taahhüdümüzdür.
Atölye çalışmalarına Ön Kayıt yapmak veya detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.